Pályázatok

Innováció a betegbiztonságért

Az IVM Zrt. kapui mögött 2021. október 1-jével kezdetét veszi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével elindított  a „Mesterséges intelligenciával támogatott moduláris gyógyszer adagolási mikrologisztikai rendszer a betegbiztonságért és a költséghatékonyságért” című projekt.

A projekt célja egy decentralizált gyógyszer ellátó rendszer létrehozása kórházak sürgősségi, intenzív ápolási osztályok, továbbá idős beteggondozó intézmények számára, illetve olyan területekre, ahol a nagy kapacitású kórházi gyógyszerkiadó automaták alkalmazása nem vagy csak korlátozott mértékben lehetséges, továbbá eseti gyógyszerezésre van szükség a betegbiztonság maximális  figyelembe vételével, és a kontrollált, gazdaságos gyógyszerellátás érvényesülésével.

A rendszer megoldást kínál a gyógyszertévesztések kizárására, csökkenti a gyógyszerkiadagolások humán erőforrás ráfordítását, csökkenti a kézi adminisztráció igényt, biztosítja, hogy csak az arra feljogosított személyek férhessenek hozzá, és ellátja a finanszírozó szervezeteket is releváns információkkal, statisztikákkal. A projekt során kifejlesztendő megoldás optimális kiegészítő lehetőséget biztosít, lényegesen nagyobb betegbiztonság mellett bizonyos területeken használatos központi, – jellemzően kórházi gyógyszertárakba telepített- nagy kapacitású, de rendkívül drága gyógyszerkiadó automatákkal szemben.

A projekt várható befejezésének dátuma:
2023. december 31.

Támogatás összege: 249 400 000 Ft

Elkészült a gyógyszerkiadó automaták legújabb generációja

Székesfehérvár, 2024. február 23. – Az IVM Micrologistics székesfehérvári laboratóriumában megvalósult fejlesztéssel az automatizált gyógyszeradagolás igazi mérföldkőhöz érkezett. A „Mesterséges intelligenciával támogatott moduláris gyógyszer adagolási mikrologisztikai rendszer a betegbiztonságért és a költséghatékonyságért” projekt 2021-ben indult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével.

Med Troley beallitva nyitva Szabolcs Background.204 resize
Med Troley beallitva nyitva without Background.203 resize

A projekt célja egy olyan mesterséges intelligencián alapuló gyógyszer ellátó rendszer létrehozása volt, mely növeli a gyógyszerkiadás biztonságát, csökkenti a humán erőforrás igénybevételét és adminisztrációs igényt a betegellátó egészségügyi intézményekben, kiküszöbölve az emberi tévesztésből adódó gyógyszerezési hibákat.

Az IVM szakemberei egy teljesen új szoftvert fejlesztettek ki a projekthez, melynek a demó prototípusát a projekt szakértőinek bevonásával validálták. A fejlesztési és tervezési folyamat során az IVM szorosan együttműködött a Pannon Egyetemmel, akik a mesterséges intelligencia rendszerét alakították ki a szoftverbe, illetve az adatbázisokat és készletkezelési modelleket optimalizálták. A projekt során elkészült a gyógyszeradagoló kocsi érintőképernyős tabletjének operációs rendszere és a nővérkocsi tableten futó szoftver is. A speciális területekhez külsős szakértőket is bevontak: a működéséért felelős vezérlőt villamos mérnök tervezte és készítette, az automata külső megjelenését pedig formatervezők álmodták meg.

A gyógyszeradagoló kocsi prototípusa a nemzetközi Medica szakkiállításon debütált először a pályázat zárásaként. A projekt itt természetesen nem áll meg, folytatódik a fejlesztés és tesztelés a kórházakban, hogy mielőbb használatba vehető legyen egy olyan rendszer, ami szinte nullára csökkenti a gyógyszertévesztés esélyét, növelve a betegbiztonságot.